Stichting Archeologie West-Friesland

Kinderboek “Glop”

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel of hier

voor 19,90 euro

Tijdens Open Monumentendag, in september 2020, is het kinderboek Glop verschenen. Het is een boek met prachtige tekeningen van archeoloog Josje van Leeuwen. Zij laat zien hoe een stukje ondergronds en bovengronds Hoorn in de tijd veranderde. Stichting Archeologie West-Friesland heeft de uitgave van het kinderboek mede mogelijk gemaakt.


In 2015 zakte plotseling een stuk straat weg in ’t Glop, een klein steegje in de binnenstad van Hoorn. Archeologen daalden af in het donkere gat en stonden tot hun knieën in het water van een lange ondergrondse gang. Die was eeuwen geleden aangelegd voor de afvoer van afval van de mensen in de stad erboven. Toen een grote zuigwagen de gang leeghaalde, kwamen de spullen die mensen in de loop der tijd hadden weggegooid weer tevoorschijn.


Het kinderboek Glop gaat over de geschiedenis van alledag. Elke stad, iedere straat en ieder huis heeft een verhaal. Als je weet waar je moet zoeken, kun je dat verhaal stukje bij beetje ontrafelen. De puzzelstukjes zitten niet alleen verstopt onder de grond, maar schuilen ook achter gevels en in archieven.


De teksten in het boek zijn geschreven door meervoudig Griffelwinnaar Daan Remmerts de Vries.

Glop is uitgegeven door Hoogland & Van Klaveren en verkrijgbaar bij iedere boekhandel.

Josje van Leeuwen